För tio år sedan präglades Västsveriges båtliv av en hel del stölder, i synnerhet av båtmotorer. Det var då det unika projektet Båtsamverkan föddes i ett samarbete mellan polis, Larmtjänst och försäkringsbolag. Och efter dess start för tio år sedan har stölderna minskat kraftigt. På Båtmässan 2023 presenterar polisen statistiken.
Västsveriges båtliv har historiskt präglats av många stölder, i synnerhet av båtmotorer. Något som föranledde ett nytt unikt samarbete mellan polis, Larmtjänst och försäkringsbolag. 2023 fyller projektet 10 år och på Båtmässan presenterar polisen den kraftigt minskade stöldstatistiken.
– När vi drog igång projektet 2013 hade vi cirka 600-700 båtmotorstölder årligen i region Väst. Idag har vi ungefär 200. Den är enorm minskning. Projektet fungerar för att vi är många som samverkar och förebygger brottslighet tillsammans, säger Thomas Andersson på polisen, regional samordnare för region Väst.
– Båtsamverkan har varit ett avgörande projekt för att faktiskt få ner antalet stölder av framförallt båtmotorer. Båtsamverkan har blivit en massrörelse som aldrig hade funnits om man inte hade tagit initiativet för tio år sedan. Det har skapat en gemenskap i branschen mellan polis, försäkringsbolag och båtföretag. Dessutom är det ett påverkansarbete som tagit sig upp i riksdagen. Tullverket har fått ökade befogenheter att stoppa misstänkt brottslighet vid gränsen, något som är otroligt bra eftersom stöldgodset i regel förs ut ur Sverige, säger Mats Eriksson, vd på Sweboat.
Trygghet är en förutsättning för ett välmående båtliv och en frodande båtbransch. När båtlivet präglas av stölder skapar det en otrygghet som påverkar både båtägare och branschen i stort.
– Båtsamverkan är ett otroligt lyckat projekt som handlar om att förebygga brottslighet. När båtlivet drabbas av många stölder, som det gjorde innan, känner folk sig otrygga. Idag samverkar olika aktörer och tillsammans gör vi det svårare för tjuvarna. Den upplevda tryggheten är något helt annat idag. Det är vi stolta och väldigt glada över, säger Thomas Andersson.
Polisen till Båtmässan 3 februari – presenterar statistik
Att Båtsamverkans brottsförebyggande arbete haft en stor del i att båtmotorstölder minskat är tydligt. I ett pressmeddelande redogör Larmtjänst för de minskade stölderna.
Antalet båtmotorstölder i Sverige minskade med 25 procent år 2022 jämför med år 2021.
Antal båtmotorstölder Sverige
2018: 2510 st
2019: 2270 st
2020: 1733 st
2021: 1529 st
2022: 1153 st
Antal båtmotorstölder region Väst
2018: 616 st
2019: 455 st
2020: 313 st
2021: 287 st
2022: 199 st
Den 3 februari är polisen på plats på Båtmässan för att presenterar statistik över Båtsamverkans arbete. Båtmässan är Västsveriges största mötesplats för människor inom båtlivet och över 90 procent av mässans besökare ha tillgång till båt. Det gör Båtmässan till den självklara mötesplatsen att redogöra resultatet av projektet på.
– Båtsamverkan lanserades på Båtmässan för tio år sedan. Och sedan dess har de varit på plats varje år och mött besökare. För oss som arrangörer är det viktigt att visa att båtlivet är tillgängligt, enkelt och säkert. Båtsamverkan är ett riktigt bra arbete som vi mer än gärna stöttar, säger Jacob Ryder, affärsansvarig på Båtmässan.
För mer information, kontakta:
Thomas Andersson, Polisen
T: 0703-39 50 55
E: [email protected]
Jacob Ryder, Båtmässan
T: 031-708 80 29
E: [email protected]
OM BÅTSAMVERKAN
Båtsamverkan är ett projekt som drogs igång 2013 av polisen i väst tillsammans med larmtjänst och försäkringsbolagen, för att minska antalet båtmotorstölder. Båtsamverkan innebär bland annat att båtägarna tillsammans ser om varandras båtar och är uppmärksamma på vilka som rör sig i området.
OM BÅTMÄSSAN
Båtmässan är Västsveriges största mötesplats för människor inom båtlivet. Här finns allt som gör livet på vattnet bättre, skönare, enklare, säkrare och roligare. På Båtmässan samlas båtägare, intressenter och 250 utställare under ett och samma tak.