Båtmässans återkomst: stor försäljning och härlig stämning

Efter långa tre år var Båtmässan äntligen tillbaka. Trots lågkonjunktur och tuffa tider slöt tiotusentals besökare upp för att titta på vackra båtar och drömma om sommar, sol och vattenliv. – Det går inte att ta miste på glädjen, vi märker att mässan varit efterlängtad, säger Jacob Ryder, affärsansvarig för Båtmässan.

 

När Båtmässan 2023 stängde efter nio intensiva dagar på Svenska Mässan kunde mässteamet andas ut:

 

– I ovissa tider är Båtmässan en temperaturmätare. Efter mässan kan vi konstatera att intresset för båtliv är fortsatt stort. Det kändes i luften, folk var glada. Jag mötte många som berättade om saknaden och tackade för att deras favoritmässa äntligen var tillbaka igen, säger Jacob Ryder.

 

Drygt 300 båtar visades på mässan. Trots det utmanande omvärldsläget, med inflation och höga räntor, såldes mängder av båtar och båttillbehör.

 

Framtidstro bland besökarna

 

– Det är fantastiskt roligt! Utställarna vittnar om en rivstart på säsongen. Många båtar har sålts direkt på plats och i ännu fler fall har man lämnat offerter, som förhoppningsvis genererar i affärer längre fram, konstaterar Jacob.

 

– En fantastiskt bra mässa. Vi upplevde, trots det svåra marknadsläget, en enorm framtidstro bland besökarna. Tendensen är att allt fler vill satsa på en sommar med båtliv i Sverige. Det tryck vi upplevt i montern har jag inte varit med om någon gång tidigare, säger Göran Blomqvist, försäljningschef på Orust Marin Center.

 

Scenprogrammet, uppdelat på teman som segling, kajakpaddling, elektrifiering, sportfiske och miljöfrågor, rullade på under hela mässan.

 

– Intresset har varit stort. Många kända profiler medverkade, ofta har det varit fullpackat framför scenen. Inte minst när seglarlegenden Sven Yrvind, 83, avslutade programmet och berättade om sina kommande äventyr, säger Jacob.

 

Många familjer på mässan

 

Båtmässan 2023 gjorde också en stor familjesatsning:

 

– Vi hade många olika prova-på-aktiviteter och det kom också många familjer till mässan. Köper man båten tillsammans är det nog också lättare att få med hela familjen ombord.

 

Båtmässan 2024 går 3–11 februari och Jacob är fylld av förväntan:

 

– Nu har vi visat att vi är tillbaka och Båtmässan är fortfarande startskottet på båtsäsongen. Inför nästa år ska vi jobba vidare med innehållet och förfina konceptet ett snäpp till!

 

Röster om Båtmässan 2023

 

Börje Warsaeus, VD, VK Marincenter (utställare)
“Vi fick en väldigt fin respons på årets mässa. Idag, när många har det kärvt ekonomiskt, får det inte vara för stora summor när vi pratar båtaffärer. Vi hade med 14 mindre båtar på mässan, i prisklasser mellan 30 000 och 300 000 kr, och vi sålde flera direkt på plats. När mässan stängde hade vi en orderstock på 1,5 Mkr, vilket är vårt bästa resultat på någon båtmässa överhuvudtaget.”

 

David Rodin, försäljningschef, Rodins Marin (utställare)
“Båtmässan 2023 överträffade våra förväntningar. De var inte superhöga innan mässan, men vi har mött ett stort intresse från besökarna, speciellt för Ryds glasfiberbåtar, men även för märken som Grand, Jeanneau och Finnmaster. Vi har sålt eller lagt offerter på ett 20-tal båtar, till ett värde av runt 12 Mkr. Vi är klart nöjda och ser fram emot Båtmässan 2024.”

 

Dan Källander, Göteborg (besökare)
“Härligt att Båtmässan är här igen! Jag tycker det är intressant att gå omkring och se nyheter. Jag äger en gammal båt, som jag behöver uppgradera lite. Så det blir en del inköp av tillbehör.”

 

Olivia Berglund, Trollhättan (besökare)
“Min pojkvän och jag är här för att orientera oss inför ett framtida båtköp, när vi sparat ihop lite mer pengar. Det är väldigt roligt att kika på allt, en perfekt plats för drömmar – som kanske förverkligas en dag.”

 

Niclas Olsson med sonen Elias, 7 år, Kungälv (besökare)
“Jättebra att Båtmässan välkomnar hela familjen och att barnen kan komma in gratis! Elias tycker det är kul med Skattjakten och Piratlandet, samtidigt som jag får kika på båtar. Perfekt!”

 

Siffror från Båtmässan 2023

 

  • 49 798 besökare
  • 201 utställare
  • 318 båtar
  • 65 seminariepunkter
  • 3 prova-på-bassänger

 

Vill du veta mer?

 

Jacob Ryder, affärsansvarig för Båtmässan
T: 031-708 80 29
E: [email protected]