Stefan Andersson hittade magin på Marstrand

SCENPROGRAM | För 15 år sedan gjorde musikern Stefan Andersson den första uppsättningen av föreställningen ”Marstrandsfånge No 90 Kleist” på Carlstens fästning. I sommar är det nypremiär för 14:de gången. Den 5 februari kommer Stefan till Båtmässan i Göteborg för att berätta mer om sin relation till Marstrand och varför han blev så fängslad av denna ikoniska plats.

 

Stefan Andersson slog igenom med albumet Emperors day och singeln Catch the moon 1992. Albumet toppade alla listor och gav Stefan en Grammis. Därefter följde flera framgångsrika år i både Sverige och utlandet.

 

2008 tog låtskrivandet en ny riktning. På en båtsemester på Marstrand upplevde Stefan en magisk minut under en guidad tur på Carlstens fästning. Han bestämde sig där och då att göra en föreställning om fångarna som suttit på Carlstens fästning.

 

– För mig är Marstrand ett paradis, säger Stefan. Myllret i gästhamnen, all historia i gränderna med de vackra husen och högst upp på toppen vakar Carlstens fästning över ön. Det moderna sommarlivet flätas samman med livet på Marstrand för flera hundra år sedan på ett magiskt sätt, säger Stefan.

 

Med avstamp i No 90 Kleist har Stefan utvecklat ett unikt koncept där svensk historia tolkas genom underhållning. Han har gjort ytterligare fyra historiska album med tillhörande föreställningar. Teaterkungen om Gustav III, Skeppsråttan om Göteborg, Made in China om resan med Ostindiefararen Götheborg till Kina och den senaste, Flygblad över Berlin, som handlar om Sveriges politiska balansgång under andra världskriget.

 

– Flera av föreställningarna har kopplingar till Marstrand, säger Stefan. Gustav III lade sina fartyg i Marstrands isfria hamn under vintertid. Och No 90 Kleist ger liv och röster åt människor som levde i Bohuslän och på fästningen på 1600-1800-talet.

 

(Fotograf: Johan Westerlind)

 

Aktuell