Initiativet som rensat 28 ton skräp från Västkusten

Förpackningar, flaskor, nät och dunkar. Varje år flyter hundratals ton skräp iland längs Västkusten. Företaget CleanSea arbetar för att rensa hav och kuster från skräp. Nu kommer syskonen Lukas och Mikaela Julher till Båtmässan för att berätta hur de lyckats rensa 28 000 kg skärp.

 

90 procent av skräpet som flyter iland längs våra kuster består av plast i olika former. Resterande skräp utgörs av glas och metall. Modernt strandskräp bryts inte ner utan blir liggande på stränderna under årtionden om det inte städas bort.

 

Sedan barnsben har Lukas och Mikaela tillbringat somrarna på Västkusten och det var där som intresset för hav och natur föddes. Det var också där det engagemang som ledde till grundandet av CleanSea föddes – under en promenad på stranden.

 

200 cleanups på 3 år

 

Sedan starten 2019 har CleanSea gjort över 200 cleanups, städat mer än 250 vikar längs den svenska kusten. De har samlat in över 28 000 kilo plast, fiskeredskap och annat skräp från havet.

 

CleanSea har prisats för sitt arbeta med att rädda marint djurliv och miljö. 2021 fick de ta del av Naturbonusen som Naturkompaniet delar ut. Nyligen fick de motta Coops Änglamarkspris.

 

Vi är glada att välkomna CleanSea till Båtmässan 2023. Du hittar dem i CleanSea-montern samt på stora scenen onsdagen den 8 februari och lördagen den 11 februari.

 

(foto: CleanSea)

 

Läs mer

Om CleanSea: http://www.cleansea.co

 

Biljetter till Båtmässan

Köp biljett online >>