Ensamseglaren Sven Yrvind kommer till Båtmässan

I 60 år har långseglaren Sven Yrvind gått sin egen väg och genomfört ett flertal äventyr i sina egenhändigt byggda båtar. 12 februari 2023 kommer han till Båtmässan för att berätta mer om sina seglatser, men också om att se bortom problematik och återvända till grunderna.

 

Sven Yrvind har förverkligat vad många bara drömmer om – att segla på världshaven. Han har dessutom gjort det i små egenhändigt byggda båtar. 83 år gammal förbereder han sig nu för nästa seglats, denna gång ska färden gå från Irland till Irland med ett stopp i Antipoden i Nya Zeeland. Förra året startade Sven bygget av en ny kanotformad båt som är 6,27 meter lång och 1,40 bred som ska heta Exlex Canoe Yawl.

 

Att färdas i en liten båt har många fördelar:

 

– Små båtar belastar miljön och ägarens plånbok mindre. De kan ta sig fram på grunda farvatten och byggas i en liten källare, säger Yrvind som bygger sina båtar i Västervik.

 

Under den senaste långseglatsen på 150 dygn bildades kondens i båten i farvattnen runt Island. Det blev så kallt och rått att Yrvind fick ha på sig tre tjocka tröjor, två termobyxor och dubbla sovsäckar under en filt för att hålla värmen. Den nya båten är byggd med mycket bättre isolering.

 

Båten är riggad med tre balanserade loggertsegel. De främre blir tre kvadratmeter var och masterna står sida vid sida. Det aktre mesanseglet är två kvadratmeter, vilket innebär att varje segel har en yta som är mindre än en optimistjolles segel. Trots detta får den nya båten dubbelt så mycket segel som sin föregångare.

 

Sven Yrvind är en uppskattad föreläsare och den 12 februari framträder han på Båtmässans stora scen för att berätta om sina seglatser och svara på frågor om problemlösning och det enkla livet.

 

Välkommen till en föreläsning med mycket spänning, humor och kittlande upplevelser.

(Foto: Nico Krauss)

 

Vill du veta mer om Sven Yrvind?

 

Läs mer på Yrvinds hemsida »

Se mer filmat material på Yrvinds Youtube-kanal »