Semester på hemmaplan gör att många är nyfikna på båtlivet. Vad bör man tänka på som nybörjare?

Sedan flera år tillbaka är Atlantica Båtförsäkring partner till Båtmässan. Nu är de även partner till Västkustens båtvecka. Vi passade på att ställa några frågor till Carl Swarting hos dem inför Båtveckan. Atlantica Båtförsäkring, vilka är ni och hur länge har ni varit verksamma?

Vi är ett gediget gäng båtentusiaster och specialister som varit verksamma med just båtförsäkringar sedan 1916.

Semester på hemmaplan gör att många är nyfikna på båtlivet. Vad bör man tänka på som nybörjare?

När man är nybörjare på sjön är det viktigt att ha ordning på båten och att den är sjöduglig. När du sjösätter första gången kolla att den inte tar in vatten och att länspumpen fungerar. Det är väldigt bra att ha nödvändig säkerhetsutrustning med sig. Flytväst är en självklarhet på alla ombord och har du uppblåsbar flytväst så glöm inte titta på CO2-patronen så den inte har passerat bäst före datum.

Något som många misstar sig på kan vara att sjön ser lugn ut inne i hamnen men längre ut kan det vara stökigare sjö och det är därför viktigt att inte ge sig ut på större vatten än vad båten är lämpad för. För många nybörjare är det oftast okända vatten och det är därför extra viktigt att ha koll på sitt sjökort och/eller plotter då det finns grund som inte syns med blotta ögat eller är utmärkta. Är det helt nya farvatten så sänk farten.

Visa andra på sjön respekt och glöm framförallt inte bort att njuta!

Vad skall man tänka på när man väljer försäkring till sin båt?

När man väljer försäkring till sin båt skall man inte bara se till kronor då det ofta är snålheten som bedrar visheten. Man måste även se till innehållet så att du inte tror att något ingår som inte gör det. Försäkring finns för att skador kan uppkomma och då gäller det att välja ett bolag som verkligen kan båt och har dedikerade skadereglerare som bara håller på med båt och vet vad de gör när de skadereglerar. Och kanske det viktigaste att få ut dig på sjön snabbt igen.

Vad tycker du är det absolut bästa med båtlivet?

Det bästa med båtlivet måste vara friheten ute till sjös och naturupplevelsen. Något som också är väldigt härligt är den gemenskap och det band som man får till andra som delar båtintresset.