Hur är läget med Volvo Penta, har ni några spännande nyheter inför båtåret 2021?

Intervju med Martin Jufors, Head of Marine Sales, på Volvo Penta

 

Hur är läget med Volvo Penta, har ni några spännande nyheter inför båtåret 2021?

Ja vi släppte nyligen Assisted Docking som tillhör nästa generations marina autonoma lösningar. När aktiverad så tillåter den båten att automatiskt kompensera för externa faktorer som vind och strömmar vid manövrering i trånga utrymmen. Systemet är mycket enkelt att använda och du kontrollerar båten med joysticken.

Trycker man joysticken framåt så räknar systemet ut en rak riktning som båten följer, släpper du joysticken så stannar båten på den punkten du befinner dig på, tryggt och säkert. När du står still och vill rotera hela båten runt sin egen axel vrider man bara på joysticken till önskat läge, utan att driva iväg pga av lokala strömmar.

När du lägger till vid bryggan trycker du joysticken åt sidan med mindre rörelser och för att fixera positionen vid bryggan aktiverar man ”Side Push” funktionen via displayen, som då håller båten på plats mot bryggan medans man förtöjer eller släpper av/på passagerare. Med Volvo Penta Assisted Docking blir det ännu enklare att lägga till tryggt och säkert.

Under året kommer det fler nyheter kring produkter och tjänster så håll utkik i Volvo Pentas kanaler.

Vad skulle du säga kännetecknar Volvo Penta marina produkter? Vad är ni mest stolta över?

Kvalitet, trygghet och körglädje. Vi utvecklar inte bara motorer utan hela system, allt från propellern på drevet till instrumentering och reglage på körplatsen. Det gör att vi kan optimera hela drivlinan för att bli så trygg, användarvänlig, bränsleeffektiv som möjligt och få en optimal prestanda. Våra motorer är från grunden utvecklade för att bli marinmotorer och vi testar i tusentals timmar i båt för att få rätt prestanda t.ex. snabbt komma upp i planing, det ger både trygghet och körglädje. Vi är även stolta över vårt kompetenta återförsäljarnät som finns längs hela kusten.

Semester på hemmaplan gör att många är nyfikna på båtlivet, har du något tips till en nybörjare som funderar på att köpa båt?

Båtlivet är fantastiskt. Det spelar ingen roll vad man har för båt, bara att komma ut på havet är en fantastisk upplevelse. En solig dag kan det räcka med att komma ut till närmsta ö utanför hemmahamnen och man har lämnat packade stränder och klippor bakom sig. Det behöver man ingen stor båt för. Allt eftersom båten växer, blir friheten och möjligheterna större, man kan åka längre och klara sämre väder, likaså kanske stanna över en natt i en gästhamn eller naturhamn.

Tipset till en nybörjare är att köpa en båt man känner sig trygg med att hantera, det kan beroende på budget vara allt från en mindre oöm båt, till en större och nyare, där man kan få hjälpsystem som t.ex. joystick docking för att ta bort mycket av stressen med tilläggning. Ett annat tips är, ha koll på sjökortet. En härlig dag blir lätt förstörd om man skulle gå på grund, och grund finns det gott om.

Som en vän en gång sa, kör inte där måsarna står.

Favoritställe på Västkusten under sommaren? Vad får man absolut inte missa?

Västkusten har så mycket att erbjuda, en helt otrolig vacker skärgård. För att lyfta något som vi, som familj, aldrig missar en sommar, goda middagar på någon av kustens alla fina skärgårdsrestauranger, minigolf på Bohus-Malmön, se solnedgången från varma klippor i Fjällbackas skärgård.