Vad skall man tänka på när man väljer försäkring till sin båt?

Intervju med Bo Bergqvist, Managing Director, på Pantaenius

 

Pantaenius, vilka är ni och hur länge har ni varit verksamma?

Vi är 10 båtentusiaster som arbetar på Pantaenius i Sverige. Vi är till 100% specialiserade på båtförsäkringar och har funnits här sedan 2008. Pantaenius grundades i Hamburg 1899 och vi har kontor i 9 länder idag. Vår strävan är att erbjuda marknadens bästa båtförsäkringar, exempelvis fast försäkringsvärde och aldrig åldersavskrivningar.

Vad skall man tänka på när man väljer försäkring till sin båt?

Man bör tänka på vad man tycker är viktigt och förväntar sig av sitt försäkringsbolag vid en skada. Är det bara ett lågt pris,”en försäkring är en försäkring”, eller hur? Eller vill man känna sig trygg med att man verkligen får hjälp om man råkar illa ut. Inte bara ersättning utan åldersavdrag, utan även kunnig och personlig service. Titta i villkoren och prata med ”ditt” försäkringsbolag innan du bestämmer dig.

Har du några tips på vad man kan göra för att ”slippa” använda sin försäkring?

Ha alltid med sunt förnuft ombord, det är den bästa partnern för att slippa skador. Navigera med goda marginaler och lita inte blint på plottern, gör det alltid svårt för tjuven, lås, larma, märk och håll uppsikt. Ta hand om din båt året runt så att den är i gott skick. Byt viktiga delar innan dom går sönder. Fråga ditt försäkringsbolag om du är osäker på vilka åtgärder som kan göra nytta.

Du får välja precis vilken båt som helst, vilken är din drömbåt?

Jag måste få välja två! Motorbåt: Bertram 31 FC. Segelbåt: Smaragd. Jag är barnsligt förtjust i båtar med gamla klassiska linjer.