”Framtidens fritidsbåtliv” under Västkustens Båtvecka

Intervju med Bengt Wallin på Passion för IRL AB ”Framtidens fritidsbåtliv” under Västkustens Båtvecka

Kan inte ett scenprogram genomföras på plats i mässhallarna så kan det göras digitalt. Bengt Wallin som under många år var ansvarig för Båtmässan och som på Båtmässan 2020 var ansvarig för mässans scenprogram dyker i år upp i digital skepnad. Vi ställde några frågor till Bengt vad det är han hittar på under Västkustens Båtvecka.

”Framtidens fritidsbåtsliv”, vad är det?

Tre spännande halvdagsseminarier som försöker blicka in i framtiden är kort och gott vad det handlar om. Jag fick en fråga från SMTF (Svenskt Marintekniskt Forum), som numera är en del av RISE, att göra ett digitalt program under Västkustens båtvecka. Jag har tidigare varit inblanda i program de haft på Båtmässan så för mig var det naturligt att nappa på detta. Jag kommer också, tillsammans med Fredrik von Elern från SMTF, att agera värd och moderator under genomförandet.

Du säger tre halvdagar, finns det så mycket att prata om?

Det skulle nog gå att arrangera ännu fler halvdagsprogram men vi väljer att göra tre program detta år. Program som belyser olika områden av båtlivet som kommer påverkas av både den generella utvecklingen och den tekniska. Tisdagen den 9 februari kallar vi ”Framtidens fritidsbåtar”, onsdagen ”Håll skärgården levande” och torsdagen ”Hållbart båtliv”. Varje dag kommer ungefär tio företag eller personer dela med sig om sina tankar kring framtiden.

Rubrikerna på dagarna säger ju vad det handlar om men kan du nämna några som är med och delar med sig av sina framtidstankar?

Javisst, på tisdagen kommer vi ha med båtbyggare som vi sett på många Båtmässor som Micore och Cremo. Vi kommer också få träffa representanter från ett par företag som bygger eldrivna båtar, Candela Speed Boat och XShore. Det blir också motorproducenter och en forskare från RISE som jobbar med 3D-printning, av t ex båtar. På onsdagen deltar representanter från hamnar, både hemmahamn och gästhamn, det blir sjösäkerhet och det blir ”upplevelser” i skärgården på programmet.

Slutligen på torsdagen blir det fokus på miljöutmaningarna vi står inför. Här kommer vi möta personer och företag som hittat på olika lösningar för att minimera vårt avtryck när vi är på vattnet. Jag är väldigt glad och stolt över att Emma Nohrén, som varit ordförande i den grupp som tagit fram det Delbetänkande från Miljömålsberedningen som lämnats till Statsrådet Isabella Lövin och som heter Havet och människan, kommer att inleda torsdagen program.

Slutligen Bengt, hur gör man om man vill delta?

Klicka på respektive dag nedan för mer information om anmälan. Alternativt besök Svenskt Marintekniskt Forums webbsida där du hittar både programmet och anmälan.

Seminarier 9 feb  Seminarier 10 feb  Seminarier 11 feb