Dags för den perfekta båten?

Att köpa båt är inte alltid det enklaste. Oavsett om man köper nytt eller begagnat är det mycket att tänka på. En som får många frågor och som vet vad man faktiskt ska tänka på är Andreas Johansson på Atlantica Båtförsäkring. Och kort och gott kokar det ner till en enda fråga man måste ställa sig själv när man vill skaffa båt: Vad har jag för behov?

– Det är den bästa frågan att ställa sig. Väldigt mycket kommer tillbaks till just det. Hur stor skall båten vara? Skall det vara motor eller segelbåt? Kommer hela familjen och alla barn sova fyra veckor varje sommar eller vill ingen övernatta någonsin? Allt det knyter an till sitt behov. Man behöver därför sätta sig ner och ta en funderare.

Bland det sämsta som kan hända är att man går på en nitlott och köper en båt man inte har tid för eller kan utnyttja till fullo. Många köper projekt de inte kan färdigställa – och tappar istället intresset för båtägandet helt. För att hålla lågan uppe är det viktigt att behålla intresset och känna sig trygg i sitt ägande, menar Andreas. Och en försäkring stärker den tryggheten. Inte bara för att  det är viktigt att ha när man är ute till sjöss utan även för att det finns många situationer när båten inte används, eller är på land, som är viktiga att tänka på.

– Vad händer om din båt står på land i en lokal där taket rasar in efter för mycket snö? Eller om båten man köper är för djup för sin hemmahamn? Det viktigaste ur vårt perspektiv är att man inte skall tröttna på båtlivet på grund av tråkiga händelser. Ett sätt att undvika det är att man klarar av att sova skönt om natten och vet att allt är i tryggt förvar om något händer. Så utgå från dina behov och fyll i luckorna allt eftersom, avslutar Andreas Johansson.

Tips att tänka på när det är dags att skaffa båt:

  • Vilken budget har du?
  • Har du båtplats?
  • Är båten till för kortare turer eller längre turer?
  • Ska båten användas enbart som transport, eller är den även till semestern? Ska ni sova över? Har du specifika krav – såsom att det till exempel ska finnas plats för att fiska?
  • Hur ska du förvara båten under vintern?
  • Behöver du trailern till båten?

På Atlantica Båtförsäkrings hemsida www.atlantica.se kan du läsa om alla tips och trix som finns att tänka på innan man köper båt.