Smålands båtbyggare satsar på sportfiske

Smålands båtbyggare satsar på sportfiske
Båtmässans sportfiskeavdelning blir större i år, vilket speglar det stora sportfiskeintresset.

Sportfiske är en av Sveriges populäraste fritidssysselsättningar. Beräkningar visar att över 1,5 miljon svenskar sportfiskar någon gång om året. Att sportfiske är populärt kommer synas på Båtmässan, dels med en betydligt större sportfiskeavdelning än tidigare år, dels hos två av båtföretagen från Småland. I Linder Aluminiumbåtars monter och i Ryds monter kommer sportfiskeinslagen vara framträdande.

Familjeföretaget Linder Aluminiumbåtar tar stora steg in på sportfiskemarknaden och bygger varje år över 2 200 båtar i fabriken i småländska Tingsryd.  Flera av Linder Aluminiumbåtar är specialdesignade för sportfiskemarknaden och i Linders stora monter på Båtmässan visas flera sportfiskeutrustade båtar. Arkip 530 visas för första gången på Båtmässan och även fiskeversionerna av 445 Catch och Arkip 460 finns med.  För att ytterligare slipa på sina sportfiskebåtar och göra dessa rätt för den hugade köparen samarbetar Linder Aluminiumbåtar med den kända fiskeprofilen Claes ”Svartzonker” Claesson.

Ryds Båtar, också hemmahörande i Tingsryds kommun, har allt sedan starten satsat på sportfiskeinriktade båtar. Redan en av de första båtmodellerna som lanserades på 1960-talet, Delfinen, beskrevs som en ”lämplig fiskebåt för insjöar och skyddade vatten”. Bland de över 800 båtar som byggdes 2017 var sportfiskebåtarna ett viktigt inslag. På Båtmässan i Göteborg 2017 lanserade Ryds sin modell 438 BF och till Båtmässan 2018 kommer ytterligare en modell i Big Fish-serien, 486 BF. En modell som blir den tredje i det populära Big Fish-programmet.

Tingsryds kommun är inte bara stor producent av sportfiskebåtar, i kommunen ligger också en av Sveriges mest spännande insjöar när det gäller sportfiske, Åsnen, ett fiskeparadis på 15 000 ha vatten och med en strandlinje på 740 km. Åsnen är en av de största fiskesjöarna i södra Sverige. Sjön har många öar, fjordar och vikar vilket ger mångfald och variation. Åsnen har en rik fiskfauna och vid provfiske har över tio arter hittats. Att Åsnen är en unik sjö bekräftas också av det faktum att en del av sjön invigs som Nationalpark den 26 maj.