3 Snabba med Claes Wessberg

Onsdag den 3 februari är det temadag: Båtliv med kryssarklubben. En av profilerna som kommer stå på vår stora scen är Claes Wessberg som kommer berätta om sitt seglingsäventyr över Biscaya med sin båt Gefion. Vi ringde upp Claes för att ställa 3 snabba frågor som snabbt blev 4 frågor eftersom det var så intressant!

Vad fick dig att bli intresserad av segling?
Jag råkar vara född sån. Mina förfäder i minst 5 generationer har bott på Sotenäs i Bohuslän och varit fiskare och sjöfolk och för min del blev det segling. Tursamt har jag en hustru från samma trakt som delar mitt intresse, och vi har seglat ihop under de senaste 50 åren (varav 15 i Medelhavet)

Vad var utmaningen med att segla över Biscaya?
Det är ingen speciell utmaning egentligen, men man måste hålla koll på vädret och ha båten utrustad för långsegling med möjlighet till övernattning. Längs Bretagne och Normandies kuster får man också ha bra ordning på tidvatten (upp mot 12 m) och strömmar (upp mot 10 knop).

Vad kan man förvänta sig när man kommer och lyssnar på dig?
Idén med den här framställningen är att visa att Biscaya, som många har stor respekt för och vill passera så snabbt som möjligt, är ett mycket intressant och spännande seglingsområde.

Vad är ditt bästa seglingsminne?
Jättesvårt att välja något med tanke på hur länge vi seglat. Vi hade semestrat efter Norska Sör och Vestlandet för ca 40 år sedan. Våra barn var små och vi seglade alla långa sträckor nattetid medan de sov. Nu packade vi in barnen i sjökojerna på Flekkeröy utanför Kristiansand och satte kurs mot Thyborön vid Limfjordens mynning ca 80 NM eller 16 tim bort, vår då längsta översegling. Vi fick en fantastisk segling i ostlig halvvind i lä under Jylland och när solen gick upp såg vi de danska fiskekuttrarna som stack ut på Nordsjön från hamnen. Detta var före GPS och andra elektroniska hjälpmedel, död räkning och fyrar fick duga och det kändes bra att veta att vi navigerat rätt. Att äta frukost i brunnen med pigga ungar och trött hustru var en härlig känsla som fortfarande sitter kvar.

Läs mer om Claes föredrag här >>