Micores resa från plastfabrik till ett av nordens modernaste båtvarv!

 

  • Bakgrund till familjeföretaget Micore;

Peter Tholérus är idag delägare av Micore och driver det tillsammans med sin syster Malin med sitt huvudsäte i Lidköping. Micores business har inte alltid varit båtar, från början drevs det av Peter och Malins pappa Göte och då var grundprodukterna fodersilos, avloppstankar och släpvagnskåpor i plast.

Familjen är uppväxta på en ö utanför Lidköping och pappa Göte har alltid haft eget intresse för båtar. Då lågkonjunkturen kom under 90-talet så blev Göte tvungen att säga upp en stor del av sin personal på plastfabriken och han behövde komma på något nytt att göra affärer av, som den uppfinnarjocke han är tillsammans med sitt intresse för båtar så började han tillverka egna plastbåtar. Han började sälja till kompisar och snart rullade affärerna igång.

114-l 403-l

  • Vad är ditt första minne från Båtmässan?

Peter berättar vidare att första Båtmässan hans pappa ställde ut på med sina båtar var 1991, det var lite komiskt det året för när många av utställarna ringde och ville avboka sig på mässan på grund av den rådande lågkonjunkturen så ringde Göte och ville boka en plats.

Detta var även Peters första båtmässa som vid det laget var 9 år gammal.

”Jag minns att farsan hann inte gå ifrån montern någonting, det var fullt med folk hela tiden”, berättar Peter.

Göte kunde inte båtbranschen vid det laget men han räknade snabbt ut vad han behövde ta för sina båtar som på den tiden var halvfabrikat, dvs kunden köpte plastredet och fick montera ihop båten själv. En likvärdig båt vid den tiden låg på 30 – 40 000 kronor men Göte kunde sälja sin för 10 900 kronor och gjorde därmed succé på Båtmässan. Modellen tog han fram själv och han märkte att det var ett mycket större intresse än vad han räknat med från kunderna. Det blev nästan lite hetsk stämning på plats på Båtmässan det året eftersom många hade det svårt men Götes båtar köpte kunderna.

För att göra det enklare för kunden utvecklade Göte en monterings-video för att visa alla momenten och minskade på så sätt kundfrågor avsevärt. Idén fick han då hans fru införskaffade en egen symaskin där det medföljde en video som bruksanvisning.

Peter själv har varit heltidsanställd på företaget sedan 2000 men han har jobbat alla lov och helger sedan barnsben.

Fram till 2000 sålde Micore cirka 120 båtar på ett år och på helgerna kom kunderna och hämtade sina båtar. 2000 slutade Micore med halvfabrikats båtar och tog fram nya båtmodeller samt skapade ett nätverk av återförsäljare för att göra deras båtar mer tillgängliga på marknaden. Fortfarande idag ritar och designar de alla båtarna själva.

Den senaste utvecklingen i bolaget är ett nybyggt båtvarv, ett av de mest moderna i norden som stod klart i juni i år i Lidköping. Idag tillverkar Micore ca 300 styrpulpetbåtar i storleken 4,80 – 6,50 meter per år i olika utföranden och de är topp 3 i Sverige i sitt segment.

 

108-l 201-l

  •  Varför är Båtmässan en viktig mötesplats för Micore?

Båtmässan är ett starkt ställe att synas på, alla som är intresserade av båtar kommer till Båtmässan, berättar Peter. Peter upplever att mässan utvecklats på många plan, framförallt har man lyckats attrahera rätt besökare.

Vi var supernöjda med Båtmässan 2016, båtförsäljningen gick jättebra och det märktes då vi sålde 46 båtar ut till konsument på mässan. Det är ett superbra resultat som visar hur viktig mässan är för oss.

  • Hur tycker du att båtlivet utvecklats de senaste åren, vad efterfrågar era kunder idag?

Båtlivet har förändrats, för 20 år sedan levde man med sin båt på ett annat sätt, var det dåligt väder så gav man sig ut ändå, idag är det mer komfort som gäller. Man har mindre tid och att lämna in sin båt på varv kan bli för dyrt. Idag konkurrerar vi om tiden, vi konkurrerar med alla andra upplevelser.

Kunden idag vill kunna ta sig snabbt ut och snabbt hem. Kunderna efterfrågar trailerbarhet, flexibiliteten att enkelt kunna förflytta båten och till exempel ta med den till en annan sjö eller förvara den på trailern då tillgängligheten till båtplatser också är begränsad.

  • Något speciellt ni satsar på inför 2017?

Vi har en ny båtmodell som jag jobbar på men vi vet inte om den kommer hinna vara klar till Båtmässan, vi får se, det får bli en överraskning isåfall säger Peter.

Kom och besök Micore i deras monter A01:70 på Båtmässan

Läs mer här >>

Micores hemsida >>