En förening för alla som gillar båtliv och hav

En organisation som deltar i Västkustens båtvecka med flertalet intressanta digitala föreläsningar är Svenska Kryssarklubbens Västkustkrets. Vi tog ett snack med Annika Ahlmark därifrån.

Berätta, vad är Svenska Kryssarklubbens Västkustkrets för något?

Vi är en förening för alla som gillar båtliv och hav oberoende om man seglar, går för motor eller inte har någon båt alls. Svenska Kryssarklubben är en rikstäckande förening och vi är indelade i lokala kretsar. Vi som är aktiva här på Västkusten heter Västkustkretsen. Hos oss sker all lokal verksamhet såsom utbildningar, träffar, föredrag, studiebesök mm.

Varför skall man gå med i Svenska Kryssarklubbens Västkustkrets?

Här i Västkustkretsen anordnar vi trevliga föredrag och träffar på säsongen när de flesta båtar står på land. Vi vill förbereda medlemmarna för båtlivet och bygga nätverk. Vi håller utbildningar i alla de olika intygen inom båtliv såsom Förar-, Kustskeppar- och Utsjöskepparintyg. Vi har VHF/SRC, radar, sjukvård, motor- och elkurser mm. Vi vill finnas till för dig var du än befinner dig i ditt båtliv. Hela vårt kursprogram finns på hemsidan vastkustkretsen.se.

Vi ordnar eskadrar på sommartid och drar iväg mot ett bestämt mål. Då är man ett antal båtar, både motor- och segelbåtar, som hjälper varandra och har trevligt på delmålen. Eskadern leds av erfarna ledare så detta är ett sätt att våga sig lite längre bort från hemmahamnen än man kanske gör ensam.

Vi arbetar med att göra det lättare att förtöja i naturhamnar genom att vi sätter ut dubbar, lodar för att se djupet, gör enslinjer mm. Allt detta har vi sammanställt i våra pärmar Västkustens Naturhamnar som man kan köpa till medlemspris. Till detta finns också en app som kompletterar pärmarna. Man kan även läsa mer om detta på hemsidan.
Vi lägger också ut våra blå bojar i vikar där man kan förtöja med sin båt. I nuläget har vi ca 100 bojar på Västkusten och dessa är mycket populära och säkra att förtöja i. Bojarna får man förtöja vid om man är medlem och har sin båt registrerad i klubben.

Vad kommer ni hitta på nu under Västkustens båtvecka?
I år när vi inte kan träffa nya och gamla medlemmar i mässlokalen har vi förberett några digitala föredrag, som självklart går ”live” och som visar på vad som händer i klubben. Det som bl. a står på programmet är:

  • Seglarskolan, en upplevelse för livet.
  • Montering och service av säkring på din uppblåsbara flytväst.
  • Hemester 2020, en rundresa i Västsverige.
  • Eskader, vad är det?
  • Ta rodret tjejer!
  • 24-timmars, havets schack.

 

Du hittar mer info om alla föredragen i evenemangskalendern på batmassan.se där du även kan anmäla dig. Föredragen går vi Teams alt Zoom och alla är välkomna att delta. Vi mailar ut länk till föredraget i god tid innan. De som föreläser är några av våra fantastiska funktionärer som delar med sig av sin kunskap och erfarenhet från båtlivet!

I vanliga fall när det är båtmässa brukar ni ha ett erbjudande, hur ser det ut med det i år?
Vi vill välkomna fler i föreningen och därför har vi, precis som vanligt, ett mycket fördelaktigt erbjudande till nya medlemmar. För endast 590.- blir man medlem i SXK i ett och ett halvt år, ända tom augusti 2022. Då kan man förtöja vid våra bojar, gå utbildningar, träffa andra likasinnade på träffar mm. Det ingår även en prenumeration på båttidningarna På Kryss och Västpricken.

Du kan bli medlem här och se vad som ingår:
Ange kampanjkod: vårmässa21

Välkommen som medlem hos oss, vi vill finnas till för dig där du befinner dig i ditt båtliv!