OS, VM igen och igen och andra seglingstävlingar 2020!

  • lördag / 01 februari / 2020
  • 13:30-15:30
  • Plats Stora Scenen

Beskrivning

Året 2020 kommer bli ett spännande år för seglingen. Höjdpunkten på den idrottsliga delen av seglingen blir OS i Tokyo i månadsskiftet juli-augusti. Och vattnen som seglingen ska avgöras på är klassiska för svensk segling – i OS 1964 tog Sverige två medaljer. Bland annat tog Pelle Petterson och Holger Sundström brons i Starbåt.

 

I detta pass kommer vi prata mycket OS men inleder med att göra nedslag i några av sommarens VM som avgörs i Sverige.

 

VM för E-jolle i Råå den 11-18 juli 2020
E-jollen är en av de största klasserna inom jollesegling vilket också syns i resultatlistorna från många internationella tävlingar. I juli kommer Råå och dess omgivningar att invaderas av unga seglare. Niklas Nordén ger oss en bild av hur dagarna i Råå kommer bli.

 

VM för OK-jolle i Marstrand 7-15 augusti 2020
Sommaren 2019 avgjordes SM för OK-jolle i Marstrand. Sommaren 2020 är det dags för stortävling – VM avgörs i vattnen runt Marstrand. Av Per Westlund och Marcus Blomberg får vi höra hur förberedelserna går. Och av Thomas Hansson-Mild får vi höra varför OK-jollen är en sån rolig båt att segla.

 

VM för 505 i Skånska Torekov 13-22 augusti 2020

 

Åter i Skåne för ytterligare ett VM. Mellan den 13:e och 22:dra augusti samlas över 200 seglare i 505-klassen, från nästan alla jordens hörn. Det innebär att över 100 båtar gör upp om VM-titeln.  Per-Eric Thörnström, PR-samordnare Svenska 505-förbundet, och själv inbiten 505-seglare kommer till Båtmässan och berättar senaste nytt om tävlingen. Ett och annat ord om 505-förbundets och Båtmässan treåriga samarbete för att locka fler till aktiv segling blir det också.

 

Olympiska spelen i Tokyo 24 juli – 9 augusti 2020

 

Sommaren OS är det 32.a i ordningen och som vanligt kommer många svenska seglare finnas på plats. Sverige har sedan det första OS-et i London 1908 tagit 35 medaljer i segling varav 10 guld.

I den första uttagningen till att delta Tokyo 2020 blev tre seglare, Max Salminen i finnjolle och Anton Dahlberg och Fredrik Bergström i 470, uttagna. Hur ser det ut för dessa seglare och hur ligger de andra som vill till OS till. Detta  kommer det pratas om.

I detta pass i dagens program kommer vi frossa i OS, minnen, förhoppningar, tävlande, berättelser mm. Allt tillsammans med Marie Björling Duell från Svenska Seglarförbundet och gäster som löpande tillkommer.

 

 

Varmt välkomna!

 

(Med reservation för ändringar)

Medverkande
Daniel Birgmark Huvudtränare/Juniorkoordinator GKSS/Göteborgs Kungliga Segelsällskap
Marie Björling Duell Förbundsdirektör och sportchef Svenska Seglarförbundet
Thomas Hansson-Mild Svenska Seglarförbundet
Niklas Nordén Principal Race Officer Råå Jolleklubb
Thomas Rahm Klubbdirektör GKSS/Göteborgs Kungliga Segelsällskap
Per-Eric Thörnström PR-samordnare Svenska 505 förbundet Svenska 505 förbundet
Per Westlund Ok-jolleförbundet
Tema
Segling
Segling - racing

Köp biljetter till Båtmässan

Förbered dig på en upplevelse i världsklass när du besöker Båtmässan, vi ses den 1-9 februari!