OS, VM igen och igen och andra seglingstävlingar 2020!

  • lördag / 01 februari / 2020
  • 13:15-15:30
  • Plats Stora Scenen

Beskrivning

Året 2020 kommer bli ett spännande år för seglingen. Höjdpunkten på den idrottsliga delen av seglingen blir OS i Tokyo i månadsskiftet juli-augusti. Och vattnen som seglingen ska avgöras på är klassiska för svensk segling – i OS 1964 tog Sverige två medaljer. Bland annat tog Pelle Petterson och Holger Sundström brons i Starbåt.

 

I detta pass kommer vi prata mycket OS men inleder med att göra nedslag i några av sommarens segeltävlingar som avgörs i Sverige och med fokus på de tre VM som avgörs i Sverige.

 

VM för E-jolle i Råå den 11-18 juli 2020
E-jollen är en av de största klasserna inom jollesegling vilket också syns i resultatlistorna från många internationella tävlingar. I juli kommer Råå och dess omgivningar att invaderas av unga seglare. Niklas Nordén ger oss en bild av hur dagarna i Råå kommer bli.

 

VM för OK-jolle i Marstrand 7-15 augusti 2020
Sommaren 2019 avgjordes SM för OK-jolle i Marstrand. Sommaren 2020 är det dags för stortävling – VM avgörs i vattnen runt Marstrand. Av Per Westlund och Marcus Blomberg får vi höra hur förberedelserna går. Och av Thomas Hansson-Mild får vi höra varför OK-jollen är en sån rolig båt att segla.

 

VM för 505 i Skånska Torekov 13-22 augusti 2020

 

Åter i Skåne för ytterligare ett VM. Mellan den 13:e och 22:dra augusti samlas över 200 seglare i 505-klassen, från nästan alla jordens hörn. Det innebär att över 100 båtar gör upp om VM-titeln.  Per-Eric Thörnström, PR-samordnare Svenska 505-förbundet, och själv inbiten 505-seglare kommer till Båtmässan och berättar senaste nytt om tävlingen. Ett och annat ord om 505-förbundets och Båtmässan treåriga samarbete för att locka fler till aktiv segling blir det också.

 

Olympiska spelen i Tokyo 24 juli – 9 augusti 2020

 

Sommaren OS är det 32.a i ordningen och som vanligt kommer många svenska seglare finnas på plats. Sverige har sedan det första OS-et i London 1908 tagit 35 medaljer i segling varav 10 guld.

I den första uttagningen till att delta Tokyo 2020 blev tre seglare, Max Salminen i finnjolle och Anton Dahlberg och Fredrik Bergström i 470, uttagna. Hur ser det ut för dessa seglare och hur ligger de andra som vill till OS till. Detta  kommer det pratas om.

I detta pass i dagens program kommer vi frossa i OS, minnen, förhoppningar, tävlande, berättelser mm. Allt tillsammans med Marie Björling Duell från Svenska Seglarförbundet och gäster som löpande tillkommer.

 

 

Varmt välkomna!

 

(Med reservation för ändringar)

Medverkande
Marie Björling Duell Förbundsdirektör och sportchef Svenska Seglarförbundet
Marcus Dunér Create Agency/GKSS Match Cup Sweden
Thomas Hansson-Mild Svenska Seglarförbundet
Niklas Nordén Principal Race Officer Råå Jolleklubb
Thomas Rahm Klubbdirektör GKSS/Göteborgs Kungliga Segelsällskap
Robert Sinclair Göteborgs SeglarKlubb
Per-Eric Thörnström PR-samordnare Svenska 505 förbundet Svenska 505 förbundet
Per Westlund Ok-jolleförbundet
Anna Holmdahl White Lysekils Women's Match
Tema
Segling
Segling - racing

Köp biljetter till Båtmässan

Förbered dig på en upplevelse i världsklass när du besöker Båtmässan, vi ses den 1-9 februari!