Framåt - javisst, men på vilket sätt?

  • onsdag / 05 februari / 2020
  • 16:35-17:15
  • Plats Stora Scenen

Beskrivning

Hur kommer framtidens båtar drivas framåt. Sommaren 2019 besöktes Stockholm av experimentbåten "Energy Observer", den första vätgasdrivna båten.  Men ombord använder man också solenergi och vattenkraft för att ta båten framåt.

 

Detta kanske inte är framtidens lösning på framdrift med många typer av "motor" ombord men vi ser i dag nya lösningar, elbåtar, foilande båtar och nya traditionella bensin- eller dieselmotorer som gör av med betydligt mindre mängd drivmedel.

 

I detta passa får vi träffa några som jobbar med lösningar för att transportera oss framåt samtidigt som vi gör mindre klimatavtryck.

 

Med fokus på framtiden

I över 40 år har ingenjören Tom Tveitan arbetat inom marinbranchen, de sista femton inom de globala industriorganisationerna med fokus på miljö och säkerhetslagstiftning för Volvo Penta. Nu har han startat Tveitan Marine AB och hjälper bl.a. Sweboat som representant i internationella tekniska kommittéer. Under sina år i marinbranschen har Tom sett hur marinbranchen tagit sig an nya miljökrav både vad det gäller luftkvalitet och buller. Tom ser framför sig en bransch med stora utmaningar framför sig, då inte minst vad det gäller växthusgaser, energieffektivitet och resurshantering.  Samtidigt ser han en stark bransch som bubblar av nytänkande och vi får höra hur Tom tror att resan får vidare.

 

Elmotorer till båtar – köps de och vad händer med de i framtiden?

En av marknadens ledande producenter av eldrivna utombordsmotorer är Torqeedo. Märker de av ett ökat intresse för elmotorer pga av klimatutmaningarna vi står inför. Från Henrik Keim på KGK Motor får svaren på dessa och en del andra frågor.

 

”En förnybar diesel som minskar utsläppen av koldioxid med 93%”

Erik Jakobsson som är ägare till Energifabriken och dess affärsutvecklingschef berättar om en diesel som är mindre giftig än fossil dito, som inte klassas som farlig för vattenlevande organismer och som ger avsevärt mindre utsläpp än fossil diesel. Denna finns i dag på marknaden och Erik kommer att berätta om dieseln och arbetet för att göra den tillgänglig för båtlivet.

 

(Med reservation för ändringar)

 

Medverkande
Erik Jacobsson VD & Affärsutvecklingschef Energifabriken AB
Henrik Keim KGK Motor
Tom Tveitan Tveitan Marin AB
Tema
Båtliv
Miljö

Köp biljetter till Båtmässan

Förbered dig på en upplevelse i världsklass när du besöker Båtmässan, vi ses den 1-9 februari!