En resa på Västkusten i Evert Taubes kölvatten

  • fredag / 07 februari / 2020
  • 16:00-19:00

Beskrivning

Många är de orter, inte minst i Bohuslän och på Västkusten, som har satts på kartan genom Evert Taubes visor och författarskap. Några av de ska vi besöka denna eftermiddag på Båtmässan.

 

Evert Taube föddes i mars 1890 vilket innebär att några veckor efter att Båtmässan har genomförts är det 130 år sedan han föddes. Detta är en av anledningarna att vi detta år har fokus på Evert Taube den scendag som går under rubriken Klassiskt Båtliv.

 

För de flesta är Evert Taube känd som kompositör men han hade fler strängar på sin lyra, författare, trubadur och konstnär för att nämna några. Inte konstigt att han ofta benämns som "Nationalskald".

 

Även i dag är Evert Taube en del av våra dagliga liv, sedan 2015 är det han som finns på de svenska 50 kronors sedlarna.

 

Under ca tre timmar denna eftermiddag kommer vi besöka några av de orter i framför allt Bohuslän som Evert har skrivit om. Vi börjar i Göteborgs Hamn, seglar via Göteborgs Skärgård upp mot Smögen och på returen till Göteborg gör vi naturligtvis nedslag i Kungsviken och Vrakeviken. Vi kommer träffa personer som kan nästan allt om Evert och vi kommer givetvis få höra Everts musik.

 

Gäster på scen denna eftermiddag blir bl a Sven Yrvind, uppvuxen på Brännö, en av Everts öar. Några ord om Svens kommande äventyr till Nya Zeeland blir det plats för.

 

Vi träffar Dan Nilsson från Kulturföreningen Gösta Johanssons Varv, varvet som på många sätt är synonymt med Evert Taubes båtar.

 

Några gäster till kommer också dyka upp under denna Tauberesa!

 

Sammanhållande för programmet är de som kan allt om Evert Taube, David Anthin och Martin Bagge.

 

Välkommen!

 

(Med reservation för ändringar)

Medverkande
David Anthin Taubekännare, Fil DR och Storyteller Kistone AB
Martin Bagge Sångare, musiker, kompositör och arrangör
Dan Nilsson Kulturföreningen Gösta Johanssons Varv
Tema
Båtliv
Kända profiler
Klassiska båtar
Kungsviken

Köp biljetter till Båtmässan

Förbered dig på en upplevelse i världsklass när du besöker Båtmässan, vi ses den 1-9 februari!