Båtbyggarnas syn på framtiden!

  • onsdag / 05 februari / 2020
  • 15:20-16:35
  • Plats Stora Scenen

Beskrivning

Kommer framtidens fritidsbåtar att se ut som i dag? Hur kommer de drivas? Hur kommer de byggas? Just nu är vi inne i en tid där helt nya båttyper lanseras och samtidigt utvecklas de som vi är vana att se i skärgårdar och sjöar. I detta pass har vi glädjen att se en palett av Sveriges duktiga och innovativa båtbyggare på scenen och vi får ta del av hur de ser på framtiden.

 

 

Båtbyggare installerar elmotor i sin egen segelbåt

 

Mattias Wenblad, som jobbar som båtbyggare på Rosättra Båtvarv, valde att montera en elmotor i sin nybyggda Linjett 34. Vad var det som fick honom att göra detta, har han upptäckt några problem med denna lösning. Ladda batterierna, hur gör han det och hur är det att, även när han går för motor, att röra sig framåt med bara vinden och vågornas ljud som sällskap. Mattias har erfarenhet av detta och kommer dela med sig av denna erfarenhet.

 

Tyst revolution

 

För fem år sedan drömde entreprenören och ingenjören Gustav Hasselskog om att skapa en elbåt med fart och räckvidd som skulle matcha fossildrivna båtars. Tack vare avancerade bärplan är målet nu nått. Candela Seven är en bowrider som flyger ljudlöst och mjukt ovanför vågorna i 30 knop. I 25 knop är räckvidden hela 50 sjömil. Den revolutionerande teknologin har nu belönats med Best of Boats-juryns prestigefyllda Best of Future-pris. Mikael Mahlberg, PR ansvarig på Candela Speed Boat AB, berättar på Båtmässan om den fantastiska resa Candela har gjort och hur han tror att framtidens båtar ser ut.

 

Ett av världens mest kända båtvarv ligger på Orust
Hallberg-Rassy Varvs AB är ett av världens mest kända och högkvalitativa segelbåtsvarv. Sedan starten 1943 har många av de båtmodeller som producerats blivit såväl seglings- som försäljningssuccéer. Och många av Hallberg-Rassys segelbåtar har varit hemmet för många jordenruntseglare.  Företaget drivs sedan 16 år tillbaka av andra generationen och Magnus Rassy som är företagets VD deltar i dagens samtal om miljöutmaningarna för fritidsbåtlivet.

 

Ett bättre, smartare och hållbarare båtliv.

 

Agapi Boating startade 2006 med RIB-charter och har sedan dess utvecklats till en av de ledande aktörerna inom delningsekonomin inom båtlivet med egen tillverkning av både båtar och mjukvara. Företagets mission är skapa ett bättre, smartare och mer hållbart båtliv där samtliga aktörer inom branschen blir vinnare. Peder Asplund, grundare och VD berättar om hur denna hållbarhet uppnås genom ett avsevärt lägre klimatavtryck tack vare just delningsekonomin (högre resursutnyttjande) och en tidig introduktion av elbåtar.

 

Serieentreprenören och visionären Konrad Bergström.

 

Konrad är i dag grundare och VD för X Shore  som tillverkar högpresterande, till hundra procent elektriska båtar. Under 1990-talet lanserade han livstils- och actionsportvarumärket Quiksilver i Sverige och han var den största aktören för den snabbt växande sporten Wakeboard.   I början av 2000-talet grundade Konrad Zound Industries, med de tekniska och moderiktiga hörlurarna Urbanears, ett, på den tiden, helt nytt sätt att lyssna på musik och Sveriges snabbast växande företag genom tiderna. Under samma era lanserades också de väldesignade och kabelfria högtalarna Marshall, som har gjort stor succé världen över. Men denne entreprenör återkommer gång efter gång till vattenlivet. Vad driver hon om vad är så speciellt med vatten och hur ser han på framtiden och framtidens båtar.

 

I över 70 år har det byggts båtar i småländska Ryd

 

Glädjespridande produkter, rikare fritidsliv, hälsa, avslappning, spännande hav, unika skärgårdsmiljöer, spegelblanka, stimulerar familjeliv, äventyr och tar dig bort från stress och vardagens bekymmer.

Dessa ord finns med på Ryds Båtars hemsida och i dag är det Patrik Håkansson som är VD på ett företag i en ny ny omvärld med helt nya produktionsmetoder och stort fokus på miljöfrågor. Hur ser han som relativt nytillträdd VD på framtiden.

 

På väg mot en bättre värld!

 

Kajaker, paddelbrädor och longboards i biokomposit av sågspån och gamla kaffesäckar, en Värmländsk väg mot en bättre värld. Sedan starten har Melker of Sweden haft som mål att bygga bla kajaker med så liten miljöpåverkan som möjligt. Att på denna förändringsresa samtidigt ha “grymt kul på vägen” är också ett av inslagen i affärsidén bakom entreprenören Pelle Stafshedes resa mot en bättre värld.

 

 

På Båtmässans scen kommer Pelle Stafshede att berätta om sin syn på hur man kan bygga, eller rättare sagt 3D-printa bla kajaker och paddelbrädor i helt nya material. Och om man kan bygga dessa produkter kan man kanske både bygga större båtar och andra fordon av ”sågspån och gamla kaffesäckar”?

 

 

(Med reservation för ändringar)

Medverkande
Peder Asplund VD Agapi Boating AB
Patrik Håkansson VD Ryds Båtar AB
Mikael Mahlberg PR & Communication Manager Candela Speed Boat AB
Magnus Rassy VD Hallberg-Rassy Varvs AB
Pelle Stafshede VD Melker of Sweden
Mattias Wenblad Båtbyggare Rosättra Båtvarv
Tema
Båtliv
Miljö
Segling

Köp biljetter till Båtmässan

Förbered dig på en upplevelse i världsklass när du besöker Båtmässan, vi ses den 1-9 februari!