MIN VERSION
I augusti 2016 spenderade jag tillsammans med min man, Markus och våra två barn Wilma 10år och Viggo 7år en alldeles fantastisk vecka i Kroatien ombord på båten Champagne. Detta reseäventyr upplevde vi tillsammans med min svärfar Bengt och hans fru Ewa.

Det här är min berättelse och upplevelse från vår fantastiska vinst resa.

Tack för allt!
Emelie Boysen

IMG_1094 1 kopia


BÅTMÄSSAN
Vi hade planerat att gå på båtmässan. Det var söndag och ungarna var inte ett dugg intresserade. Men vi skulle dit, så lite muta kanske skulle få dem på andra tankar. Min man hade läst att det fanns en skattjakt, där högsta vinsten var en seglingsvecka i Kroatien.
Vilket han sålde in vinsten stenhårt till kidsen, som om vi redan vunnit eller det vore världens enklaste att vinna. ”Tänk vad roligt det skulle va, det har vi ju alltid drömt om… Å vad roligt vi ska ha. Segla i Kroatien, wow så coolt” osv. Och som den trista, realistiska mamman försökte jag tona ner denna drömbild.
”Alltså det är flera tusen barn som tävlar och nästan omöjligt att vinna, men det är ju kul med skattjakt, ni kanske vinner en nyckelring.
Låter ju helt sjukt deppigt i jämförelse med en seglingsvecka, men ville inte göra dem besvikna. För vem vinner något sånt? Finns ens de priserna på riktigt?! Har iallafall aldrig hört talas om någon som vunnit något i dem omfattningen.

Blev till slut en lyckad söndag på båtmässan. Viggo (7år) gick kläd i sin kostym med fluga och allt. Vi strosa runt bland alla fina båtar, tampar, motorer och fiskespön. Provsatt nya modeller och fantisera om sommaren. Barnen samla glatt sina klistermärken i de olika montrarna till skattjakten. Viggo fick en del kommentarer & leenden för kostymen.
När vi var klara satte vi oss för att fika och fyllde i de sista uppgifterna innan vi kunde lämna in talongerna. Som alltid fanns en utslagningsfråga, här var det ett rör med flirtkulor.
”Det kanske är 100” sa Viggo.
”Nä det är mycket mer – 680 kanske” sa jag.
Noga fyllde barnen i sina namn & gissade på antalet. Man fick även skriva vad man helst ville vinna av ett 10-tal olika vinster och
motivera varför. Wilma valde en gummibåt, Viggo en seglingsvecka. Hans motivering, lika enkel som självklar;
För att det skulle vara spännande att sova på båt. Han hade också ändrat mitt tips och skrev 688 kulor…

Mycket nöjda, hoppfulla barn med höga vinstförväntningar som lämna sina bidrag till piraterna på plats!
Om de bara visste hur liten vinstmarginalen var…

VINSTEN
Några dagar efter vårt besök på Båtmässan blev jag uppringd av Jacob Ryder därifrån.
Han var sådär käckt supertrevlig & inställsam som säljare ofta är (jodå.. jag vet, jobbar nämligen som det själv)… Himla säkert lite med ögonen medan jag artigt svarade på hans frågor.
Just då hade jag förträngt tävlingen, så osannolik var en vinst för mig.

Var på jobbet med massor att göra och helt övertygad om att han bara ville sälja på mig något i egenskap av mässbesökare. Vilket han på sätt och vis också ville 😉
Han börja ställa frågor om skattjakten, för visst stämde det att vi tävlat?
Och ja, visst gjorde det!
Vet du vad? säger han sen, ni har vunnit! Ni har vunnit 1:a pris!!!
En seglingsvecka i Kroatien med More Sailing!!
Den känslan! Paff, lycklig, chockad och överväldigad. Du skämtar blev min motfråga?
Men nej det gjorde han verkligen inte.
Vi hade med Viggos svar, motivering och gissning vunnit högsta pris, det som vi alltid drömt om, en veckas segling!!
Tjoande, lite skrik och jubel senare i kontorslandskapet, ringde jag såklart Markus, sen jubla vi ihop.
Googla in på More Sailing direkt för att se vad vi hade att vänta och insåg att den där drömmen på riktigt skulle bli verklighet.
Det blev bubbel och jubel hemma den kvällen, vilken vinst!

Tack Svenska Mässan!
Tack More Sailing!
Vi skall förvalta denna vinsten på bästa sätt, va så säkra, tjooohoo!!

DAG 1
KROATIEN > MARINA KREMIK > PRIMOSTEN
04.00 ringde klockan = mitt i natten.
Nästan exakt en timme senare var vi på väg, det stora äventyret hade börjat.
Flög med ett litet flygplan till liten flygplats, och slog något slags rekord. Från att vi lämnat planet, besökt toaletten, passkontrollen, fått samtliga 6 väskor & mött upp vår chaufför tog det ca 15min! Världsklass!! Så borde det alltid vara.
När vi kom till marinan följde en del pappersjobb, några dokument flög fortfarande i cyberspace så det tog lite tid. Vår båt var inte klar, men vi skulle återkomma 2h senare. Trötta & lite småsugna gick vi till marinans enda restaurang. Ingen restaurang att basera en längre recension på, men vi blev mätta för stunden.
Tyvärr blev det ännu mer väntan efter det. Båten var inte klar & nu skulle vi vänta till kl.17 istället. Hade vi vetat det direkt hade vi lämnat marinan för mysigare häng & roligare mat.
Hur som, det blev taxi till Primosten, supermysig liten by bara 5min bort. Där blev det strandhäng, bad & lite dryck i hamnen. Topp på alla sätt, men det kändes som vi fortfarande var på resa… Inte riktigt framme, utan bara gjorde vårt yttersta för att fördriva tiden och väntan.

Men till slut var det dax, klockan hade passerat 17 & vår resa skulle äntligen börja, på riktigt!
Möttes av nya bud, igen! Det hände något med er båt, ni får byta till ”Champagne” istället. Passande namn i alla fall.
Efter genomgång av båten (minus för tom bensindunk & fuktiga handdukar) och lite matshopping var det äntligen dags att kasta loss. Riktigt härlig känsla att åka ut ur hamnen på denna (i våra ögon där & då) gigantiska segelbåt som skulle bli vårt hem den kommande veckan.
Vi åkte tillbaka till Primosten, vilket var tanken från start.
Klockan var närmare 19, det var en skön lördagskväll, så tilläggningsplatserna lyste med sin frånvaro. Efter tips om placering från Hamnkaptenen slängde vi i ankaret i utkanten av hamnen. Vinden var måttlig, men gungandet… Heelt Galet! Vi hittade ett okej ställe att ankra för natten.

När vi hade installerat oss var det dags att sjösätta lillbåten (fick pumpa den lite först)
Kidsen & Markus skulle åka in till Primosten och hämta pizza, perfekt 1:a dags mat. Men de hann inte mer än 50m innan motorn dog! Såklart dingen inte var tankad… Och de små årorna hade vi kvar ombord?! Så Markus fick paddla med händerna tillbaks. Tanka i allt gungande & göra ett nytt försök! Med årorna i rätt båt nu…

Otroligt vacker miljö & efter solnedgången blev himlen nästan röd, men vad det gungade… Skräckblandad förtjusning, vad hade vi gett oss in på. Detta fanns inte med i drömbilden av vår idylliska semester.
Hade pasta som nödproviant, men det ratade barnen. Så den fantastiska pappan tog med sig barnen igen & åkte för att köpa pizza. Det hann bli bläcksvart innan de var tillbaks. Vi hade med stearinljus som vi ställt på en liten stekpanna, men de blåstes ut & behövde stöd av minst en person för att inte åka överbord.
Så vi bestämde att äta i salongen istället för ute. Men även det blev en utmaning. Pizzan var verkligen supergod!
Men Ewa mådde illa, alla var supertrötta, kraftigt gung hela tiden tog lite udden av den smakupplevelsen. Efter utdelning av 3 postafen, 3 hela pizzor ner i kylen ( bra lunch) toabesök med massa pumpande kröp vi äntligen till kojs. Sicken första dag det blev. Markus ska absolut ha tapperhetsmedalj för dagens insatts!
Det tog en stund men till slut somnade jag för första gången, i kraftigt gung på en segelbåt.
DAG 2
PRIMOSTEN > SOLTA > SESULA
Alla ombord vaknar tidigt, vid 06.30 är det färdigsovit. Strålande sol från en klarblå himmel, byn Primosten framför oss och alla dessa segelbåtar guppandes i morgonlugnet. Klart man måste köra ett morgondopp! Och det är verkligen – Helt lovely!

Fixar frukost ombord, köksfixet med minimala utrymmen sitter inte riktigt, men när veckan är slut kommer jag va mästare på det tänker jag. Allt smakar bättre ute & speciellt till havs!
Vi åker in med lillbåten & handlar på oss lite viktigheter som öl, vin & mer mat.
Eftersom inte alla får plats i dingen samtidigt, passar vi damer på att strosa på kajen, köpa strandmadrasser och glass till Wilma innan även vi är åter på båten och redo att kasta loss igen.
Enligt killarnas uträkning har vi 20 distans & ca 4h segling framför oss innan vi når nästa mål. Ön Solta, där vi blivit rekommenderade en liten vik som heter Sesula.

Blir en fin seglats hela vägen. Viggo sover, Wilma läser, killarna basar över roder, kurs & öl medans jag & Ewa steker oss i solen. Det är så vackert och mäktigt. Blir inte många sidor lästa i boken jag har med. Vore slöseri att inte njuta av det jag ser & upplever framför mig. Efter ett par timmar till havs stannar vi & äter pizza. Perfekt med rester när man är till havs, lika gött idag, även om vi valde att äta den kall.
Det är så man får nypa sig i armen ibland, obeskrivligt att ligga på båten och uppleva att segla här! Svårslagen solplats. Inte mycket vind så vi hade både segel & motor hela vägen.

Tidsplanen stämde så runt kl.16 glider vi in i viken. Får hjälp med tilläggning & en meny i handen. Äter vi på restaurangen han representerar ligger vi här gratis – taget!
Kroatien kamera 358Blir lite bad, simning, dingelek, nötter & dryck innan mannen som hjälpte oss tidigare kommer tillbaka för att ge oss skjuts de 25m som skiljer oss från restaurangen.
Får ett kanonbra bord precis vid vattnet, äter supergod mat & njuter av ännu en fantastisk kväll!
Avslutar på båten med lite dryck, götta & frågesport där team E&B kammar hem vinsten.
21.45 är vi alla helt slut & kryper in i våra hytter.
Ligger med öppet fönster och lyssnar till allt sorl utanför innan jag lugnt & sakta vaggas till sömns.
En riktigt bra dag avslutas!!

 

 

DAG 3
SOLTA > VIS
Sover lite längre idag, men börjar morgonen lika lyxigt. Morgondopp & simtur.
Viggo hänger på paddlandes i dingen. Gör vad jag kan för att pränta in dessa vackra miljöer, upplevelsen, havet, doften, lugnet, lyxen… för att kunna plocka fram igen kyliga novemberkvällar. Det är verkligen magiskt bra!

Vi ligger stabilt mellan en gigantisk katamaran & en något större segelbåt än vår. Solen steker rätt på, finns det nån vind kommer den inte åt oss, så redan tidigt känner man att det blir en het dag.
Efter frukost sätter killarna kursen. Vi har ca 18 distans & något kortare segling än igår att vänta. Hissar seglen och sista timmen har vi såpass med vind att vi kan stänga av motorn. Kommer nästan upp i 5 knop på slutet, annars ca 4,5. Ljuvligt att bara höra ljudet från hav & vågor… Och den kroatiska radion vi har på såklart. Kan inte bestämma om jag tycker musiken är vidrig eller helt ok, men just här & nu passar den riktigt fint. Förstärker den kroatiska upplevelsen 🙂

Tillagar en kulinarisk lunch ombord, känner redan att jag har bättre koll på köket. Blir korv & pasta, samt tonfisk, avokado & ägg för de (läs Emelie) som föredrar annat. Återigen mums med mat till havs.

Kommer till Vis runt kl.14, precis enligt plan.
Tar kurs mot en vacker naturhamn med turkos vatten. Kidsen blir lyriska & vi kastar ankar. Gör ett par försök, men tyvärr fäster det aldrig riktigt bra.
Gör ett nytt försök längre ut, men tyvärr lika svårt där. Bestämmer oss för att åka runt viken där hamnen & Vis stad ligger.
Eftersom vi kommer tidigt är det inga problem att hitta en ledig boj. Men gissar ändå att den där tilläggningsölen smakar extra bra när det vart lite bestyr.
Njuter av att ännu en gång vara mitt i en ljuvlig vykortsmiljö. Otroligt vackert här. Tar dingen in till land där dusch och toaletter finns. Känns fantastiskt att tvätta håret & lukta gott igen 😉

IMG_2685När alla är piffade & nyduschade går vi längs den supermysiga hamnpromenaden och Vis stad. Båtarna ligger uppradade hela vägen, himmelen börjar gå mot vackert rosa, och det är en härlig puls och ständigt sorl.
Vi sätter oss och njuter av en drink mitt på hamnpromenaden. Betalar 84kuna för öl/vin/läsk till 6p, knappt 100kr alltså. Perfekt! Slinker in i några affärer längs vägen innan vi hittar en mysig restaurang med meny som passar alla. Äter gott och tar oss sedan
långsamt tillbaka mot båten. Wilma köper några dounatsliknande bollar med nutella och Markus blir
med ett par nya flip flop eftersom hans går sönder när vi går… Sitter en stund på båten och bara njuter,
summerar dagen, tar en drink, lite snacks och överrumplas av hur härligt vi har det!

Ytterligare en fantastisk dag är till ända. Riktigt mysigt ställe.

 

 

 

DAG 4
VIS > PAKLINSKI OTOCI > SV. KLEMENT
Ding dong, ding dong… Klockan är 06.00 och kyrkklockorna ekar över hela viken.
Tydligen dags att gå upp… Men ingen mer än jag som blivit väckt. Smyger upp & går upp på bryggan. Tanken på ett morgondopp försvinner snabbt när skräp, bajs och annat smått & gott ligger och guppar i vattnet. Tar på träningskläderna istället. Bengt vaknar när jag är klar så han skjutsar in mig till kajen Blir en sväng bland gränderna i gamla stan (Kut) sen hamnpromenaden bort till ett litet fort. Avverkar 5 svettiga km innan jag handlar vatten, frukt & färskt bröd.

Sen drar vi vidare direkt, tillbaka till turkosa-viken, där blir det bad, lång frukost & en tripp in i den gamla ubåtsgrottan. Ankaret fäster perfekt direkt denna gången. Verkligen fantastiskt att bada i detta vatten.
Efter ett par timmar drar på vidare till Pakleni öarna, utanför Hvar. Inte mer än 8 distans hit, så efter ca 1 1/2h är vi framme. Första stoppet blir vid Marinkovac. Här äter vi lunch som vi lagar ombord, som av en händelse blir det nästan samma fantastiska mat som igår. Badar, snorklar & njuter av livet.
Känns som lite för liten vik för nattankring så vi drar vidare runt udden, upptäcker först efteråt att det fanns en väg igenom…! Saxar mellan vikarna & hittar till sist en liten charmig med endast ett par bojar & 2 restauranger, Vlaka. (Visar sig vara en ännu mindre vik än den vi luncha vid, men ändå ett lyckokast.)

Hänger lite på båten, badar, snorklar, utforskar, njuter av vin, nötter, fruktfat & kortspel innan vi drar dingen in till land. Efter en kort promenad på stenig, liten grusväg möts vi av fält med olivträd & en vingård. I bakgrunden skymtar Vis och det är alldeles tyst och stilla. Känns som vi är så långt från segling & hav man kan komma. Har gått in i en helt annan zon & miljö, men så otroligt vackert!

IMG_1576Menyn är ganska simpel med relativt få rätter. Men ingen blir besviken på maten, kanongott! Jag & Ewa delar på en karaff ”home made vine”. Enligt servitören kommer det från rankorna vi har framför oss. Och på nåt vis smakar det godare då!
Blir många foton på denna lilla gömda plats, med dess unika miljö. Den rosa solnedgången förstärker bara upplevelsen ännu mer. Vet inte hur många kameraklick det blir till slut?!

Blir lite gotta, mer nötter & vin när vi kommer tillbaks till båten. Barnen är trötta & lägger sig tidigt. Vi något äldre sitter kvar uppe nån timme till. Riktigt mysig vik och framförallt riktigt mysig dag! Billig dessutom = bonus!
DAG 5
PAKLINSKI OTOCI > BOL > ZLATNI RAT > BRAC > MILNA
Alla vaknar tidigt. Alldeles tyst i ”vår” lilla vik. Lämnar sängen, på med bikini, upp på bryggan för att suga in ännu en fantastisk morgon. Allt ligger helt stilla när jag dyker ner i det turkosa, klara vattnet. Simmar lite innan snorkel, cyklop, actionkamera & lite knäckebröd åker fram.
Riktigt mäktigt att se & uppleva allt så nära. Fiskarna är halvintresserade av mitt bröd, men ändå tillräckligt nära.
Gott med frukost sen, Ewa har gjort ett försök till att piffa upp gårdagens bröd. I brist på rost får man nyttja stekpannan. Funkar perfekt, som allt annat till havs.
Idag blir det mycket segling, tror vi till en början iallafall. Men vinden vill inte riktigt som oss, blåser lite idag, men inte i vår riktning, så de ca 16 distans vi har framför oss blir med hjälp av motorn.

Första stoppet blir vid Zlatni Rat. Det gyllene hornet på svenska, passande namn för det är precis vad det är. En gigantisk sandstrand som sticker ut från land som en pilspets eller horn. Slänger draggen och hänger här lite. Passar såklart på att bada, vattnet känns något kallare här, kanske ”bara” 21 grader.
Blir lite att äta, men vi går aldrig i land på stranden. Kul att ha sett, men tanken på sand mellan tårna eller i lilla ruffen känns inte det minsta lockande. Båtlivet är alldeles perfekt!!

Blev en lång tur för en ganska medioker upplevelse, men timmarna till havs är ren njutning så det gör inte så mycket. Det blir en skön mix av pressande på däck, prat & häng i sittbrunnen med kapten & hans styrman och total avkoppling.
Eufori på högsta nivå, bland det bästa jag upplevt!

Många distans senare glider vi in i hamnen Milna på Brac. Får hjälp & tydliga instruktioner av visslande hamnpersonal om var vi skall lägga till.
Det som innan varit lite av ett orosmoment går strålande bra. Med bravur har killarna lyckats med ännu en perfekt tilläggning, och varken jag eller Ewa kan förstå vad de oroats för. Vi är i trygga händer. Bättre skeppare hade vi inte kunnat ha!

Första natten i hamn. Laddar upp allt vi har i form av ström & vatten. Natten innan la vårt kylskåp av så även om vi nyttjar motorn, verkar det inte tillräckligt för att lada batterierna.
Supermysig lite by med vacker hamnpromenad. Betalar 452 kuna (ca 600kr) för en natt, men det är det lätt värt.
Vi har en restaurang precis utanför. Dagens specialitet är färsk tonfisk och den hänger för beskådning alldeles intill. Fisken är större än Viggo, och trots den något makabra synen av den karvade fisken, bestämmer jag att det är det jag skall äta ikväll. Blir en mysig promenad längs kajen med lite shopping i form av lokal olivolja och tunn seglarskjorta. Tittar in i en liten kyrka innan vi till slut hittar en mysig restaurang som förser oss med kvällens middag.
Hela sällskapet kör på pizza, utom jag… Det blir grillad tonfisk, och den smakar jättegott!

Våra medhavda blockljus åker fram även denna kväll och vi avslutar med att summera dagens alla intryck och upplevelser över ett
glas vin samtidigt som kidsen nyttjar det lilla lekområde med studsmattor som ligger intill oss. Alla nöjda!
DAG 6
BRAC > SOLTA > DRVENIK VELI
Även Milna bjöd på kyrkklockor som drog igång kl.06. Tyst både i båten & på land, trots att vi låg i hamn. På med gympadojjorna… Skönt att kunna ta ett steg på landgången & ha riktiga toaletter till hands. Tänk va fort man vänjer sig vid olika saker, att en helt vanlig toalett kan kännas som lyx.
Blev en runda längs hamnpromenaden, alltid lika underbart att vakna med en liten by & alla bestyr som startar på morgonen.
Stanna & fota några fiskare som redan var igång med sin handel i hamnen.
Snabb dusch innan frukost med färskt bröd! Passa på att handla & bunkra upp för resterande dagar. Upplägget med lunch ombord & middag på restaurang har passat perfekt. Det bästa av två världar.

Planera dagens rutt, norrsidan på Solta med nattankring vid Drvenik Veli blev planen. Hade en liten morgonsvacka. Hatar avslut & avsked. Nu var vi tvungna att tänka på vår slutdestination när vi planera för dagen. Sakta men säkert skall vi ju ta oss tillbaka.

Blev en liten ruttändring, södra sidan på Solta såg ut att bjuda på mer sol än de tunna molntäcke vi hade över oss. Tyvärr var inte vindarna på vår sida idag heller så inga segel att hissa. Såg två små delfiner på håll. Stängde av motorn & hämta kameran, men de var borta lika snabbt. Passa på att slänga i en tamp & bada från båten. Gött, men tyvärr inget som locka fram delfinerna igen.
Blev lunch & badstopp vid en pytte ögrupp utanför Solta, Saskinja. Turkost vatten & lite snorkling innan det blev favorit i repris med Ewas toast.
Blev en ganska lång segling hit, över 3h så det var riktigt skönt med ett stop.

Drog vidare efter vi njutit av bad & mat. Hade fortfarande ett par timmar kvar till slutmålet, och under veckan har vi lärt oss att efter kl.17 börjar de flesta komma in. Så vi har försökt komma innan dess, för att ha bra plats & kunna lägga till i lugn & ro.
Kommer till slut till Drvenik Veli, här finns varken bojar eller hamnkillar som visslar & vinkar. Tvekar först, men bestämmer oss för att göra ett försök. Finns plats vid en brygga, men då måste man ankra & backa in mot bryggan. Får hjälp av några killar som kommer fram, kidsen hoppar i land för att kolla läget. Brevid oss har vi en euntiaustisk tysk som gärna delar med sig av sina erfarenheter. 40, 40meters. Han viftar & vinkar och är väldigt tydlig med sina tyska tips i både ord & kroppsspråk. Så killarna kör ut igen & slänger draggen lite längre ut.
Jag & Ewa står kvar på bryggan för att ta emot tamparna. Då kommer barnen springande, Viggo har halkat ner i vattnet på en sjöborre?! Wilma sätter sig på stenmuren brevid & lyckas tappa ner sin nya flip flop bland stenarna. Allt inom 30 sekunder.
(Visar sig bli det största dramat på vår annars väldigt lugna, skadefria & mestadels harmoniska resa)

Men snart ligger båten stabilt & bra. Wilma har lyckats få upp sin sko, utan att själv fastna bland stenarna, Viggos fot är tvättad. Taggarna hade han själv satt sig på kanten & dragit ur direkt. Coolt gjort i det läget! Finns lite rester kvar, men enligt de vi frågar skall det inte vara någon fara.

När lugnet återigen lagt sig smakar den kalla tilläggningsölen och Proseccon alldeles fantastiskt bra.
Blir lite mys på båten innan vi går till en restaurang med världens utsikt över havet & viken vi ligger i. Njuter av ännu en underbar kväll med rosa himmel, god dryck & dåligt kryddad mat. Vattnet är som vanligt dyrt & vinet löjligt billigt. För ett stort glas vitt betalar vi 20 kuna, ca 25kr, 750ml vatten kostar 30 kuna.
Tänder ljus & sitter & göttar oss sittbrunnen ytterligare några timmar när vi kommer tillbaks. Viktigt att inte ha för stora förråd kvar och vi lyckas tömma det mesta… nästan för bra!
DAG 7
DRVENIK VELI > MARINA KREMIK > PRIMOSTEN
Även denna pytteö bjuder på väckarklocka, och lika tidigt som alltid. Men ganska snabbt inser jag att trots att vi ligger vid en brygga blir det ingen löprunda denna morgon. Ett dopp känns som ett betydligt bättre val… behöver kvickna till lite 😉
Med badskor på!
Himlen är vackert mörkblå och inte många minuter senare smattrar regnet på kapelltaket i sittbrunnen. Har haft strålande sol hela veckan & soldyrkare som jag är, vill man ju maxa sista dagen. Passar på att packa iordning istället, inte långt kvar nu tyvärr. När regnet lugnat sig tar Ewa, barnen & jag en promenad. Killarna vaktar båten.

Ganska snabbt inser vi att det är en unik liten vik vi hittat. Det är som att gå i ett levande museum. Igenbommade vackra stenhus, en övergiven restaurang, gamla 60-tals bilar parkerade här & var blandat med palmer, turkost vatten och mitt i det en liten hållplats till den stora färjan.
Säkert en krigsdrabbad by en gång i tiden som ingen riktigt satsat på igen. Det är lika fascinerande och vackert, som sorgligt att gå här. Märklig plats på många sätt.
Efter en stund kommer solen fram & vi går tillbaks till vår båt Champagne.
Dags att kasta loss och ge oss av för ”sista färden”. Har haft en magiskt bra vecka med nyp-i-armen känsla flera gånger. Men jag tycker alltid det är lika trist när det närmar sig avslut och hemfärd. Blir rätt låg då (upplevs kanske lite arg av mitt sällskap) men vill absolut inte att det skall ta slut! Allt bottnar i att jag inte vill åka hem, som ett tjurigt litet barn kanske nån upplever det…
Hade gärna stannat både en och två veckor till… Jag är inte färdig här!!

Vädergudarna är inte riktigt med oss, eller mig och Ewa snarare. Vi soloholics vill ju steka ordentligt sista dagen. Men alltför många gråa moln sätter stopp för det…
Vädret blir allt bättre ju längre vi seglar och lagom till att vi är tillbaks i Marinan där vårt äventyr startade, är himmelen klarblå och solen stekhet.

Men båten skall tankas, väskorna packas & slutbesiktning inför morgondagens utcheckning skall göras. Så det blir till att svänga ihop en sista lunch på båten och njuta av några sista soltimmar i hamnen.
Inga anmärkningar på båten, så vi duschar, fixar till oss och tar taxi till Primosten och Grand Finale. Går runt på torget, mysiga gränder och längs hamnpromenaden med en allt intensivare rosa himmel som sällskap. Så mysigt här…hinner med lite shopping också. Barnen får välja meny, inte helt otippat blir det pizza. Vi bestämmer att sluta där vi började, så vi går till restaurang Mamma Mia. Men denna gången äter vi den goda pizzan från ett stabilt bord på hamnpromenaden och inte i en kraftigt gungande båt, där vi krampaktigt fick hålla i kartongen för att inte allt skulle landa på durken.
Vi summerar veckan & är alla rungande överens om vilket fantastiskt äventyr vi varit med om. Eufori, magi, en upplevelse vi kommer bära som ett varmt minne resten av livet.
När taxin passera kullen tillbaks mot marinan är det svart ute, när jag vänder mig om ser jag Primosten och alla ljus i staden och
ett glittrande fyrverkeri som pågår.
Blir ett foto på näthinnan, min alldeles egna perfekta avslutningsbild!

Detta måste vi göra igen!
TACK!!

Kroatien kamera 475

 

 

 

 

 

Min version
Det här är min berättelse och upplevelse från vår resa. Inte alltid korrekta uttryck och termer, men jag tror ni förstår sammanhanget.

Ser också ett tydligt mönster när jag gjort boken… Inför varje ny destination, badstopp eller tilläggning står Markus i fören och håller koll. Alla hittade sin favoritplats på båten.

Så fantastiskt att få uppleva och dela detta äventyr med sin familj. En dröm som blivit sann för oss allihop! Tänk att det skulle bli så bra!

Och ett särskilt tack till Viggo som den där söndagen i februari gissade på exakt 688 bollar och kammade hem högsta vinsten i Skattjakten på Båtmässan. Här snackar vi skatt!
Det har varit roligt, magiskt bra på så många sätt och gav verkligen mersmak, den ulitimata semestern!

Med denna bok vill jag ge er, älskade underbara familj, ett stort… samma stora tack till More sailing och Båtmässan som förverkligade vår dröm!