Upptäck båtlivet

Båtliv betyder givetvis olika saker för olika personer. Men för många av oss karakteriseras det av tre ord: livskvalitet, prisvärt och enkelt.

Båtliv betyder givetvis olika saker för olika personer. Men för många av oss karakteriseras det av tre ord: livskvalitet, prisvärt och enkelt.

Ordet båtliv, eller vattenliv som vi som jobbar med Båtmässan gärna kallar det, ger en mängd olika positiva associationer. En seglartävling på Västkusten, barnskratt från en badplats, en kanottur på en dalsländsk sjö, en lycklig fiskare som precis fått upp en makrill, en motorbåtstur till en ö i Göteborgs skärgård, en vindsurfare utanför Apelviken i Varberg, en sportfiskare på lugn insjö i Halland eller en gammal träbåt på väg till Träbåtsfestivalen. Ordet vattenliv styr för många också tankarna till avkoppling, semester och umgänge med familj och goda vänner.

Vi är många som älskar vattenliv. Nedan finner du information om sajter där du kan hitta matnyttig information om du vill veta mer. Går du i konkreta i båtköpartankar finns det också matnyttiga länkar nedan. Och du; Välkommen till allt det positiva som en fritid i, på eller vid vattnet innebär!

Upptäck båtlivet!

Sweboats sida ”Upptäck båtlivet” är guiden för dig som längtar ut på sjön. Här hittar du allt som behövs för att ta steget in i båtlivet och uppleva allt det fantastiska som detta har att erbjuda. Se filmer, bilder, artiklar med tips och råd samt olika guider. Båtliv är enkelt, prisvärt och ger underbara upplevelser till gammal som ung. Ta steget du också!

Funderar du på att köpa båt?

En av de bästa platserna för att se ett brett utbud av båtar och köpa båt på är på Båtmässan. Dock finns vi bara cirka 10 dagar om året. Vill du hitta många båtar under en annan tidpunkt, besök då Sweboats annonssida ”SökBåt.se”. Utöver båtannonser så finns där en databas med över 9 000 båtar presenterade.

Segla

Västkusten är segling! Varje år genomförs 100-tals segeltävlingar. Allt från stora evenemang som Volvo Ocean Race, Match Cup Sweden på Marstrand som lockar runt 100 000 till mindre tävlingar som Pantaenius Bohusracet eller Tjörn Runt. Men Västkusten är framför allt de hundratals seglingar som arrangeras av klubbar och föreningar i hela vår vackra region.

Volvo Ocean Race
Ett av världens häftigaste evenemang inom segling kommer till Göteborg sommaren 2018. Under en vecka i juni kommer hela Göteborg att präglas av segling med Frihamnen som nav. Mer information om Volvo Ocean Race 2017-2018 finns här.

Match Cup Sweden
Sen många år blir första veckan i juli seglarnas metropol Marstrand, det är dags för Match Cup Sweden. Från upplagan 2016 seglas tävlingen med de svenskbyggda båtar av modellen M32. Alla som var där i samband med tävlingarna 2016 fick uppleva häftig segling. Sommaren 2017 är det dags igen, mer info hittar du här.

Pantaenius Bohusracet
Pantaenius Bohusracet kan kort beskrivas som seglingens Vasalopp där uthållighet, seglingskunskap och samarbete sätts på prov. Speciellt för denna tävling är att båtarna bara får ha två besättningsmän. Starten är i Uddevalla och målgången, efter att man rundat Tristeinerne i Norge, är vid Smögen. Mer information om tävlingen hittar du här.

Tjörn Runt
En av de mest klassiska seglingstävlingarna på Västkusten är Tjörn Runt. Tredje helgen i augusti samlas stora och små segelbåtar från när och fjärran i Stenungsund för att testa sina seglingskunskaper. Efter starten på Askeröfjorden är det dags att ta sig runt nästan hela Tjörn. Mer information om tävlingen hittar du här.

Lilla Tjörn Runt
En av sommarens absolut häftigaste seglingsaktiviteter på Västkusten är Lilla Tjörn Runt. Tävlingen lockar 100-tals unga deltagare från hela Sverige, något som bådar gott för framtiden. Många är de seglingsprofiler på världsscenen som tog sina första seglings-steg i Lilla Tjörn Runt. Mer information om tävlingen hittar du här.

Klubbtävlingar
Men, det häftigaste av allt kopplat till segling på Västkusten är alla de tävlingar som arrangeras av entusiaster. I Västkustkalendern som ges ut av Västkustens Seglarförbund finns över 100 tävlingar publicerade. Lägg till detta alla opublicerade tävlingar så framstår det klart och tydligt att segling är stort på Västkusten. Vill du veta mer om vad som händer på Västkusten, klicka här.

segla_ny

Båtmässor i världen

IFBSO – International Federation of Boat Show Organisers, är en internationell organisation med båtmässor runt om i världen som medlemmar. Båtmässan är sedan många år en aktiv medlem av IFBSO. Syftet med organisationen är att utveckla båtmässorna, genom att tillhandahålla ett forum för utbyte av idéer samt utveckling av samarbetet mellan medlemsländerna. Båtmässan i Göteborg är medlem i IFBSO.

Ytterligare fem båtmässor i Norden är medlemmar i IFBSO

Stockholm – Allt för Sjön

Oslo – Sjöen för Alle

Oslo – Båter i Sjöen

Helsingfors – Vene

Fredricia – Fredricia International Boat Show

Båtmässor i Norden (övriga)

Stockholm – Allt på Sjön

Orust – Öppna Varv

Marstrand – Båtmässan Marstrand

Båtmässor i världen

IFBSO – båtmässor på fyra kontinenter